Bloggpost

- Rett fra hjertet!
06 desember 2021

Kåre Willoch til minne

Kåre Willoch var en skarp Høyre-stemme på 1980-tallet som var Høyres store tiår. Han ble statsminister i 1981. Jeg var ofte uenig den gangen, jeg likte Willoch best etter at han gikk av som statsminister og leder for Høyre.

Som pensjonist ble han i løpet av noen få år en av våre største kapasiteter på Israel og Palestina-konflikten. En prestasjon som sier mye om hans intellektuelle kapasitet og nysgjerrighet.

Jeg møtte ham noen få ganger. Jeg lagde en digital artikkelsamling om offentlig eierskap til vannkraften på kraftnytt.no i 2002. Det var ei blanding av debattbok og argumentsamling, og alt ble delt gratis og spredt til alle som var interessert. Jeg brukte 10.000 kroner av egne penger og noen kvelder på å løfte den øverst på alle dataskjermer når noen skrev søkeordet Hjemfall på Google. Under høringa om endring av hjemfallsreglene viste det seg å være et blinkskudd. Det strømmet på med høringsuttalelser med argumenter som jeg dro kjensel på.

Høyre og regjeringen Bondevik fra 2001 til 2005 ønsket å privatisere vannkraften og legge under EUs fangarmer. Sammen med NHO og Energi Norge. Det fantes jo ingen med kapital nok til å kjøpe deler av vår vannkraft, det var bare amerikanske pensjonsfond og russiske oligarker som var aktuelle kjøpere.

Der bannet Kåre Willoch i Høyre-enigheten og gikk inn for bevaring av eierskapet til vannkraften på norske hender.

Willoch advarte: Selger vi noen av vannkraftverkene våre, vet vi ikke hvem som blir den neste eieren. Det trenger slettes ikke være noen vi vil like å ha blant oss. Men vi kan være sikre på at vi neppe får kjøpe dem tilbake.
En klar advarsel til sine etterfølgere i Høyre og i Bondeviks regjering og i NHO og Energi Norge, som var pådrivere for privatisering.

Han skrev en glimrende kronikk i Aftenposten som vi fikk benytte i den artikkelsamlingen som vi lagde sammen med skrivekyndige vannkraftfolk og noen av de største kapasitetene fra Landsamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK), Kommunenes sentralforbund (KS) og KS Energi og LO, ikke minst med folk fra El & IT Forbundet, og en gruppe dyktige politikere fra Sp, SV og Ap.

Willochs advarsel gjelder fortsatt, men fra 2005 med den rødgrønne regjeringen (Ap, SV og Sp) var striden om eierskapet til vannkraften avgjort. Den ble endelig avsluttet i 2007. For denne gangen. Stemmer i Høyre og Frp har flere ganger yppet til ny omkamp, men de har ikke fått tilstrekkelig gehør.

Listen over alt jeg var uenig med Willoch i er selvsagt lang, men min respekt like stor. Aldri lettvint, alltid lett å forstå, alltid uredd. Veldig polemisk på tv, men også humoristisk og veldig hyggelig på tomannshand og et oppkomme av kunnskap i samtaler om politiske spørsmål. Han var veldig spesiell ved at han tok poengene nesten umiddelbart og ofte utviklet de videre.

Jeg sender kondolanser til Kåre Willochs familie og til Høyre.

Kjell Rønningsbakk

Kommentarer

Kommentarer