Bloggpost

- Rett fra hjertet!
18 oktober 2021

Jens Johannessen vokste opp på Orkanger

Maler og grafiker Jens Johannessen regnes sammen med Frans Widerberg, Jakob Weidermann og Inger sitter som en av sin generasjons fremste kunstnere. Han ble født på Orkanger 15. november 1934.

Familien flyttet til Trondheim 1948. Der gikk Jens på Kunstskolen 1957–58 under maleren Roar Wold.Foreldre: Distriktslege Kaare Johannes Johannesen (1901–83) og Kirsti Løvaas (1899–1993). Gift 1960 med tekstilkunstner Brit Sæther (16.8.1937–2004), datter av direktør Ragnar Sæther (1913–84) og interiørarkitekt Gunvor Solberg Larsen (1910–). Navneendring til Johannessen ca. 1960.

Jens Johannessen er en hovedskikkelse i den sene modernismens maleri i Norge. Hans dekorative og sensuelle maleri oppnådde en enestående popularitet helt fra hans gjennombrudd i slutten av 1960-årene.

Etter utdanningen ved Kunstskolen i Trondheim 1957–58 under Roar Wold fortsatte han ved Statens kunstakademi 1958–61 under Reidar Aulie. Han debuterte med separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1961. I 1977 malte Johannessen altertavlen til Rødtvet kirke i Oslo.Johannessen mottok i 1993 Prins Eugen-medaljen, ble i 1998 utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden og mottok i 2005 Anders Jahres kulturpris.

Han har hatt separatutstillinger blant annet i Nasjonalgalleriet, Kunstnerforbundet, Kunstnernes Hus, Henie-Onstad Kunstsenter, Museet for samtidskunst og Galleri Haaken. Han har illustrert bøker av Peder Cappelen, Amalie Skram, Paal-Helge Haugen, Anton Tsjekov, Geirr Tveitt og Harald Sverdrup, foruten Victoria av Knut Hamsun, Dikt i utvalg av Olaf Bull og Brand av Ibsen. De siste utkom i Paris i 1986, i Edouard Weiss’ serie med Ibsen-litografier.Bildene etter portrettet i svart-hvitt er litografier og en akvarell signert kunstneren.

«[Han] regnes som en hovedskikkelse i norsk senmodernisme. Dristig eksperimentglede, sterk formbevissthet og koloristisk sikkerhet gav ham tidlig ry som en av våre beste og mest suksessrike malere. De suggestive ”skjærebildene” (1970-) regnes av mange som høydedraget i hans kunst. […] Tilknytningen til fransk samtidskunst er tydelig, men også kjærligheten til norsk folkekunst. Av legning er han romantiker i modernistisk støpning. I de siste ti årene har han tatt opp igjen oljemaleriet for fullt, ofte i store komposisjoner med eksotiske vegetative former.» Sitat– Juryen for Anders Jahres kulturpris

Bilder: Litografier som jeg har avbildet. Nest sist et av hans trykk.
Siste bilde heter «Gult og sort» og er malt i 1967 og henger på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.

Kjell Rønningsbakk

Les også:

Norsk Biografisk Leksikon:https://nbl.snl.no/Jens_Johannessen

Wikipedia: Jens Johannessen – Wikipedia

Store Norske Leksikonhttps://snl.no/Jens_Johannessen

Norsk Kunstnerleksikon:https://nkl.snl.no/Jens_Johannessen

Orkdalskunstner måtte sloss med sine egne barn – adressa.nohttps://www.adressa.no/kultur/article7240523.ece

Kommentarer

Kommentarer