Bloggpost

- Rett fra hjertet!
06 august 2016

Virkelighetsnær krim

Med ”Hevneren” har Hogne Hognset fullført triologien om ”Traktaten”.

Der vi i første bindet ”Varsleren” kunne merke at forfatteren var fersking i krimsjangeren, ikke minst i persontegninger og dialoger, var disse nybegynnersvakhetene borte i det andre bindet, ”Skyggen”. Tredje bindet ”Hevneren” viser en forfatter som nå behersker sjangeren til fulle. Det drivende spennende dramaet når sin slutt, som ikke skal røpes her.

Men fortsatt ville fortellinga blitt styrket ved en tydeligere persontegning. Men det er jo begrenset hvor mange egenskaper man kan tildele politifolk og ingeniører i oljeindustrien. Sett utenfra kan de jo se temmelig ensartet ut, selv om alle framtrer som tydelig individer når vi blir kjent med dem, også i den virkelige verden.

Hognset krydrer dramaet med virkelige og oppdiktede skurker.  Fra den virkelige verden møter vi kjente personer som bidrar til å føre milliardverdier ut av Norge og over til britisk sektor og til oljeselskapenes allerede velfylte pengebinger.

Hognsets trilogi er en innføring i gassutvinning, gassmarkedene og gassindustrien. I det første bindet fikk ei en gjennomgang av hvordan Midt-Norge fikk sin såkalte strømkrise. Hognset er opptatt av å vise leseren hvordan gassmarkedene virker og hvordan milliardene fordufter fra Norge når gassen fra Nordsjøen føres gjennom rørledninger over til britisk sektor og i land i Skotland.

Hognset tar leseren med til Afrika og viser hvordan de samme selskapene som opererer i Nordsjøen, går fram når de skal fjerne lokalbefolkningen fra områder med olje i grunnen, slik at de slipper å tilpasse seg krav fra samfunnene i områdene med oljeutvinning. Han tar oss også med til idylliske Ko Samui i Thailand og til Urtegata på Grønland i Oslo Øst.

Vi får også en innføring i hvordan embetsverket kan styre et departement. Senterpartiets statsråder i Olje- og energidepartementet har ikke greid å legge om kursen på energipolitikken, selv om de har hatt ministeren siden 2005. De tette båndene mellom oljeselskapene og embetsverket blir også vist fram i fiksjonens form.

Realismen i framstillinga blir understreket ved bruken av reelle personer som statråder og statsseretærer og  ved kartet bakerst i boka som viser rørledningene fra norsk sektor som fører gassen til Skotland. I tillegg er boka utstyrt med en ordliste med gassuttrykk.

Hevneren” er ikke mindre enn en drivende spennende krim, som leseren desssuten vil bli klokere av å lese.  Med på kjøpet får vi i en liten lærebok i en av Norges viktigste eksportnæringer, gass fra Nordsjøen. Anbefales.

 

Hogne Hongset:

”Hevneren”
Bind tre i serien ”Traktaten”
Kagge Forlag 2012
349 sider
Veil. pris: Kr 369,00
ISBN: 7988248910480

Kommentarer

Kommentarer