Bloggpost

- Rett fra hjertet!
07 august 2016

En foregangskommune i grønt skifte

I juni blir det vedtatt om Orkdal skal bli slått sammen med en eller flere nabokommuner, og da er det viktig å ha klare mål for hva slags ny kommune vi skal få, og hvordan den skal arbeide til beste for innbyggerne. SV vil at den nye kommunen skal utvikle ei god miljø- og klimaforvaltning med egen miljøkonsulent som skal bidra til å utvikle en foregangskommune på klima og miljø.

Videre at den nye kommunen skal bli en foregangskommune i grønt skifte og satse på miljøvennlige løsninger både i næringsutvikling, i egen drift, i samferdsel med vekt på utvikling av kollektivtransport og i utvikling av kommunen generelt.

Vi vil advare mot tap av biologiske mangfold. Forurensningen av Orkla fra de nedlagte gruvene på Løkken truer for eksempel med å ta livet av mye av laksen og det biologiske mangfoldet i Orkla. Den sterke nedgangen av ville humler og bier og de følgene det kan få for avlingene kan stå som et av mange bevis på hvor avhengige vi er av en godt fungerende natur og et biologisk mangfold.

Det må her også være sentralt å stanse nedbygginga av dyrket mark og styrke landbrukets arbeid med å redusere klimagassutslipp og bidra til å opprettholde det biologiske mangfoldet.

Det er mange andre spørsmål som også er viktige å ta opp rundt utviklinga av en ny kommune, og det går for langt å ta opp alle, men her vil vi spesielt nevne enda to spørsmål som ikke er nevnt i forslaget til avtale mellom kommunene:

Chr. Thams fagskole skal videreutvikles i regionen i et nært samarbeid med næringslivet og offentlige virksomheter gjennom å utvikle nye fagtilbud og i samarbeid med de videregående skolene å sikre flere lærlingeplasser.

Tilgangen på kompetanse til helsesektoren og sykehuset i den nye kommunen må sikres gjennom å utvikle studietilbud innen helsetjenester i samarbeid med NTNU.  Det siste er viktig for å slå ring rundt sykehuset i kommunen og videreutvikle tjenester innen helse og omsorg i samarbeid med fagmiljøene.

Vigdis Bye Olsen
Kjell Rønningsbakk
Orkdal SV
Publisert i ST mai 2016

Kommentarer

Kommentarer