Bloggpost

- Rett fra hjertet!
16 september 2021

Skolehistorie: Kaffistova og Rianmyra på Nerøra

Litt skolehistorie fra Orkedalsøren/Orkanger. Kaffistova het opprinnelig Riangården etter Even Rian, som var den første ansatte læreren på Øra. Fra 1846. var det skole i bygget den gang var kjent som Riangården. Etter ei utbygging ble det også hotell i gården, og hotellet fikk skjenkebevilgning. Rian var vel raus med drammene, og det førte til at han måtte slutte som lærer. Rianmyra har fått navnet etter lærer Rian.
Kaffistova
Lokalene i Riangården ble etter hvert for små, særlig etter at Strandheim Brug kom. Det ble derfor bygd ny skole i 1877 i området der den nåværende skolen ligger. I 1939 kom så den nye folkeskolen, som var landets fineste skole den gang, og som fortsatt er skolen for barna på Orkanger. Orkanger hadde den gang to «signalbygg», som folk kunne være stolte av – Folkets Hus og Folkeskolen.
På 1960-tallet var det malermester John Haugen, som eide Stova. Han kom fra Rindal og var kunstnerisk og en flink rosemaler. Interiøret bar preg av det. Arne Anderse var også driver en periode. Hans kone (Hanna?) var sykepleier og hjalp også til.
På 50-tallet var det rettslokale i 2. etasjen.
Kaffistova Jukeboxen
Jukeboxen var sentral når ungdommen på Orkanger besøkte Stova på femti- og sekstitallet. Når Elvis, Connie Francis, Fats Domino og Seemann med Lolita (Deine Heimat ist das Meer..) ble spilt var det større enn stort!
«For en stemning og et miljø det var», forteller Oddvar Frantzvåg: «Heldig var vi som fikk oppleve det!»

Jeg oppdaget Kaffistova på syttitallet. Jeg var på min første SV-fest der høsten 1973 etter at Sosialistisk Valgforbund (som ble til SV) fikk 11 prosent ved stortingsvalget samme høst og 16 stortingsrepresentanter. Seinere kom jeg mange ganger tilbake og drakk kaffe og spiste eplekake og beundret inventaret i de gamle stuene. Et fantastisk sted med atomsfære og karakter.

Kilde: Oddvar Franztvåg (bilder og tekst)

Kjell Rønningsbakk
Musikk nevnt i teksten:
Seemann ved Lolita innspilling fra 1960: Deine Heimat is da Meer
Connie Francis: I will wait for you
Fats Domino: Blueberry Hill
Elvis Presly: Hund dog

Kommentarer

Kommentarer